Veld Sideritis Bergthee

Deze Griekse bergthee, ook wel bekend als Sideritis thee of Ironwort, is afkomstig uit de bergen in de regio West Macedonia, rond Florina. Het kruid groeit op een hoogte van ongeveer 1000 meter en gedijt het beste in een rotsachtige omgeving.
De bergthee is gemaakt van de gedroogde blaadjes en bloemen van de Sideritis plant. Deze plant met zijn fluweelzachte, grijzige blaadjes en gele bloemen groeit tot ongeveer 45 centimeter hoog.
Het kruid groeit op vele bergen in Griekenland en is van oudsher niet weg te denken uit het Griekse dagelijks leven. De cultivatie vereist echter veel handwerk. In deze regio gebeurt dit op biologische wijze, waardoor de voedingswaarde en aromatische eigenschappen optimaal behouden blijven. Sinds 2012 heeft deze bergthee het Europees biologisch keurmerk.


De Sideritis plant behoort tot een familie van bloeiende planten met geneeskrachtige eigenschappen. Sinds oudsher wordt het al gebruikt als een natuurlijke remedie bij verkoudheid. Het kruid wordt tegenwoordig veel gebruikt vanwege meerdere voordelen voor de gezondheid waar steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Buiten dat de thee rijk is aan ijzer en antioxidanten wordt gezegd dat de Griekse bergthee goed is voor de spijsvertering en ontstekingsremmend is.

Sideritis plant

Bovenal is de Griekse bergthee een heerlijke, zacht geurige thee met een frisse, milde en natuurlijke smaak en een honinggouden tint. De aanwezigheid van irisachtige ingrediënten zorgen voor een lichte etherische wollige geur die je doet denken aan wilde Griekse hellingen. De thee is ook heerlijk in combinatie met een schepje tijmhoning.

Bergthee