.

Olijfolie

De twee soorten biologische olijfolie die wij verkopen zijn beide afkomstig uit het zuiden van Lesbos. Dit dun bevolkte eiland is het op twee na grootste eiland van Griekenland. Het eiland wordt de grootste olijfgaard ter wereld genoemd met zijn ruim 11 miljoen olijfbomen. De olijfolie van Lesbos heeft van de Europese Unie het certificaat “Product met beschermde Geografische Aanduiding (BGA)” gekregen voor de uitzonderlijk goede kwaliteit.

Nikos en Myrta Kalambokas zijn de producenten van de Eirini Plomariou olijfolie. Zij beschikken over diepgaande kennis, opgebouwd over vele generaties. Het zijn vakmensen met liefde en passie voor hun ambacht. De familie doet ook aan agrotoerisme. Verblijven bij familie Kalambokas is een bijzondere kennismaking met de geschiedenis van de Eirini Plomariou olijfolie.
Op hun land met ongeveer 6500 bomen, cultiveren zij op biologisch dynamische wijze het olijfras Kolovi. Deze olijven vormen de basis voor de biologische, extra virgine olijfolie genaamd de Eirini Plomariou olijfolie.
In de olijfgaarden van Nikos en Myrta gaat de natuur haar eigen gang. De olijfgaarden worden niet omgeploegd. Hun paarden houden het gras kort en bemesten de aarde, wat bevorderlijk is voor de kruidengroei. Deze kruiden, zoals oregano, salie, tijm en wilde artisjok beïnvloeden de smaak van de olijven. De aanwezige vijgen- en amandelbomen trekken insecten aan die het aroma van de bomen overbrengen op de olijven. De olijvenoogst begint tegen november en duurt tot eind januari. De nog nèt niet rijpe olijven worden met de hand geplukt en worden nog dezelfde dag geperst. Voordat de olijf rijp wordt is de kwaliteit van de aanwezige voedingsstoffen het hoogst. Daarna wordt de voedingswaarde minder. De hoeveelheid verkregen olie van net niet rijpe olijven is minder dan van olijven die later geperst worden. Dit maakt een goede kwaliteits olijfolie duurder dan andere olijfoliën.

Dankzij het productieproces van echte koude persing, slechts op circa 22˚C, blijft de rijke voedingswaarde van deze olijven behouden. Een olijfolie met medicinale eigenschappen! De Eirini Plomariou olijfolie draagt sinds 2017 zelfs een wettelijk toegestane gezondheidsclaim o.a. door de rijkdom aan polyfenolen. Daarom is dit een olijfolie van bijzonder hoogwaardige kwaliteit met een uitzonderlijk lage zuurtegraad van slechts 0,2%. Deze natuurlijke lage zuurtegraad kan een olijfolie alleen hebben als de olijven vroeg geplukt worden. Een ander waardevol kenmerk is dat deze olijfolie ongefilterd is. Hierdoor proef je het unieke karakter van deze olie: een sterke fruitige smaak met tonen van vers gras, wilde artisjok, oregano, rozemarijn en amandel.
Met deze kenmerken onderscheidt de Eirini Plomariou zich van vele andere olijfoliën.

Voor deze uitzonderlijke kenmerken en aroma’s heeft de Eirini Plomariou olijfolie al vele onderscheidingen ontvangen. Dit is een buitengewone prestatie voor, op wereldschaal, een bijzonder kleine producent.
Vanaf het eerste jaar van bottelen in 2008 ontvangt de Eirini Plomariou olijfolie bijna jaarlijks onderscheidingen op internationale olijfolie competities zoals de BIOL en de NYIOOC.

Dankzij de uitzonderlijk lage zuurtegraad is de Eirini Plomariou olijfolie geschikt voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld in salades en om mee te koken. Of proef eens een lekker stuk brood dat in deze olijfolie is gedoopt, eventueel met een beetje oregano. De olijfolie is zeer geschikt voor op tafel, om over groente en andere gerechten te sprenkelen.

De voordelen voor de gezondheid bij het gebruik van ongefilterde, echt koudgeperste olijfolie zijn talrijk. De olijfolie is namelijk rijk aan o.a. enkelvoudig, onverzadigde vetzuren en aan polyfenolen.
Bovendien blijven door de koude persing de natuurlijke antioxidanten van de olijfolie behouden, wat olijfolie een waardevol product maakt.

Sinds kort verkopen wij, eveneens rechtstreeks van de boer, een tweede kwaliteits olijfolie uit het zuiden van Lesbos, genaamd de Five-generations. Deze olijfolie is ook gemaakt van het olijfras Kolovi, de olijf die alleen op Lesbos voorkomt. De olijfolie van de familie Barelis komt uit hoger gelegen olijfgaarden wat een gunstige ligging is voor de kwaliteit van de olijfolie. De aanwezigheid van talrijke kruiden en fruitbomen geven deze olijfolie een fruitige, zacht kruidige smaak. De Five-generations olijfolie is al 20 jaar biologisch gecertificeerd. Bij hun eerste deelname in 2020 aan de internationale olijfolie competitie in Athene heeft deze olijfolie een gouden award ontvangen. Deze olijfolie heeft een lichte filtering gehad en heeft een lage zuurtegraad van 0,2%.

Actieve filters

€ 17,39

500ml LAATSTE OOGST! Beperkte voorraad.

€ 27,06

1 liter in blik. LAATSTE OOGST!