Tepes - het Griekse woord voor heuvel - heet het kleine boerenbedrijf van familie Karavatakis waar deze heerlijke biologisch gecertificeerde olijven vandaan komen. Het bedrijf ligt bij het dorp Papados, aan de baai van de golf van Gera, in het zuid westen van Lesbos. Een prachtige uitgestrekte heuvelachtige omgeving met eeuwenoude olijfgaarden, waartussen zich een zestal kleine oude dorpen bevinden, waarvan een groot deel van de bevolking zich vol toewijding bezig houdt met het fruit van deze olijfgaarden. Tepes is onderdeel van de boeren coöperatie Modousa, een initiatief van deze familie; een samenwerking van ongeveer 12 kleine biologische boeren uit deze omgeving. Zij hebben samen hun krachten en volumes verenigd om samen te produceren. Daarnaast zet deze coöperatie zich in voor het behouden en herleven van deze kleine dorpen, de bijbehorende tradities, het delen van de prachtige producten die deze omgeving biedt. Sinds 2006 cultiveert Panagiotis Karavatakis op biologische wijze het olijfras Kolovi, de soort die alleen op Lesbos groeit. Hij beschikt over diepgaande kennis, opgebouwd over vele generaties. Deze kolovi olijven worden op een oude traditionele manier eetbaar gemaakt. Gedurende 9 maanden worden deze olijven bewaard in vaten met water en zeezout. Dit fermentatieproces wordt met veel toewijding gevolgd. Het is een volledig natuurlijk proces waarbij alle voedingsstoffen behouden blijven en de vruchten hun intense smaak krijgen. Sinds 2015 hebben deze olijven het Europees biologisch keurmerk.
Olijven uit Lesbos
Sheldon Cooper
06/27/2023 13:26:55
Berichten van 2020
0 Comments